O prolínání práce v IT a osobního života

pátek 14. září 2012

Jak dlouho ještě budeme používat HDD?

Včera jsem zažil nepříjemnost v podobě fatálního selhání HDD. Z toho nebožáka se začaly ozývat zvuky, které s troškou fantazie připomínaly zvukový projev běžícího soustruhu. Naštěstí se jednalo o RAID, takže náhlý odchod jednoho disku do křemíkového nebe neznamenal ztrátu cenných dat.

Tento incident byl sice nepříjemný, ale nic zásadního se nestalo. Nicméně během klasického procesu vyřízení této záležitosti (lokalizace problému, odstranění problému a přijení opatření proti opakovaní problému) jsem si uvědomil několik souvislostí, které mi nejdou z hlavy.

Máme 21. století. Drtivou většinu svých dat ukládáme pomocí technologie, která dle mého názoru neměla opustit 20. století. Když si shrneme trendy naší doby, jako jsou: úspora energie, ochrana životního prostředí, recyklace, efektivita, miniaturizace... Co tady ještě dělá HDD? Očekával bych, že tyto disky budou provozovat jen nostalgičtí fajnšmekři, ve vytuněných PC s průhlednými skříněmi, která budou stát ve vytrínách hned vedle gramofonu. Mimochodem, gramofon a HDD se nápadně podobají, že?

Nedokážu předpovědět co nás čeká ohledně masového nástupu SSD. Nicméně si troufám předpovědět, co nás čeká, jestli se dožijeme důchodového věku:
Dědo, je pravda, že jste ještě na začátku století ukládali data na kus rotujícího plechu?

Share:

0 komentářů:

Okomentovat

Předem děkuji za Váš komentář.
Prosím o Váš podpis, anonymní komentáře nemají žádnou váhu a nikdo je nebere vážně. Děkuji.